Welke soorten koffie kun je nu het beste drinken voor je gezondheid?

De soort koffie dat je neemt, heeft met name invloed op het cholesterol. In koffie zit namelijk een stofje, genaamd “cafestol”, wat ervoor kan zorgen dat je LDL-cholesterol stijgt. Van dit soort cholesterol mag je niet te veel hebben, want deze blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Bij een te hoog LDL-cholesterol in het bloed wordt kans op een beroerte of hartaanval groter.

Er wordt aanbevolen om maximaal 4 kopjes koffie per dag te drinken. Een gezonde volwassene kan gemiddeld 400 gram caffeïne per dag binnen krijgen zonder nadelen voor de gezondheid. Het maakt wel uit hoe veel je van welke soort koffie je neemt in verband met de cafestol. Hieronder kun je lezen welke soorten dit zijn.

Gefilterde koffie bevat het minste cafestol; gemiddeld 0,1 gram per kopje. Door het (papieren) filter wordt de cafestol eruit gefilterd. Voorbeelden van gefilterde koffie zijn:

Koffie gezet met een papieren filter

 

 

 

 

Hoeveelheid cafestol: laagst
Advies: maximaal +/- 4 kopjes per dag

Koffie van koffiepads

 

 

 

 

Hoeveelheid cafestol: laagst
Advies: maximaal +/- 4 kopjes per dag
Een koffiepad, oftewel een ‘koffiekussentje’, is gemaakt van papier. Deze filter is dunner dan een normale papieren filter, maar even goed in het filteren van cafestol.

Koffie gezet met een percolator

 

 

 

 

Hoeveelheid cafestol: laagst
Advies: maximaal +/- 4 kopjes per dag
Bij een percolator wordt water onderin verwarmd waardoor het door een buisje opstijgt. Vervolgens sijpelt het water van bovenaf door een filter met grofgemalen koffiebonen. De koffie wordt onderin opgevangen. Hoe vaker het water rondgaat, hoe sterker de koffie wordt.

Koffie gezet met een mokkapot, ook wel moka of Italiaanse koffiepot genoemd

 

 

 

 

Hoeveelheid cafestol: matig
Advies: maximaal 2-3 kopjes per dag
Bij een Italiaanse koffiepot, mokkapot of moka wordt water onderin verwarmd, waarna het dankzij de druk door een metalen filter met gemalen koffiebonen wordt geperst. De koffie wordt bovenin opgevangen. De Italiaanse koffiepot, mokkapot of moka wordt ook wel percolator genoemd. De termen worden door elkaar gebruikt, maar een percolator heeft een iets andere werking (zie hierboven).

De volgende soorten koffie bevatten middelmatig veel cafestol; hier kun je dus beter iets minder van drinken:

Espresso

 

 

 

 

Hoeveelheid cafestol: matig
Advies: maximaal 2-3 kopjes per dag
Om espresso te maken, wordt met druk water door een metalen filter met gemalen koffiebonen geperst.

Koffie van cups

 

 

 

 

Hoeveelheid cafestol: matig
Advies: maximaal 2-3 kopjes per dag
Bij het maken van koffie met cups wordt met druk water door de cups met gemalen koffiebonen geperst.

De volgende soorten koffie bevatten de grootste hoeveelheid cafestol; hier kun je beter zo weinig mogelijk van drinken:

Koffie gezet met een cafetière, ook wel French press of doordruk koffie genoemd

 

 

 

 

Hoeveelheid cafestol: hoog
Advies: maximaal 1 kopje per dag
Bij het maken van koffie met een cafetière wordt heet water over gemalen koffiebonen geschonken. Daarna wordt de metalen filter naar beneden geduwd waardoor je aan de bovenkant de koffie overhoudt.

Kookkoffie, ook wel Turkse of Griekse koffie genoemd

 

 

 

 

Hoeveelheid cafestol: hoogst
Advies: Het is het beste om deze soort koffie niet te drinken, maar de koffie op een andere manier te zetten. Bij het maken van kookkoffie wordt water met gemalen koffiebonen gekookt in een pannetje.

Overige soorten koffie:

Koffieautomaat

 

 

 

Bekijk wat voor een soort automaat het is. Je kunt dit vragen bij diegene die de koffieautomaat vult of bij de leverancier. Kom je er niet achter? Dan kun je het best maximaal 2 tot 3 kopjes per dag hiervan drinken.

Automaat met vloeibaar koffieconcentraat of gevriesdroogd poeder: maximaal +/- 4 kopjes per dag
Automaat met een papieren filter: maximaal +/- 4 kopjes per dag
Automaat met een metalen of nylon filter: maximaal 2-3 kopjes per dag

Bron: Voedingscentrum