Wist je dat er wel 15 verschillende soorten honger zijn?

Als je anders wilt gaan eten, kan het nuttig zijn om te weten welke soort(en) honger jij hebt. Naast de echte, fysieke honger vanuit je maag bestaan er namelijk nog allerlei andere gevoelens die op honger kunnen lijken. Maar misschien heb je dan wel een hele andere behoefte. Door te herkennen welke soorten honger jij hebt, kun je gaan bedenken wat jij echt nodig hebt.

 

 

 

 

 

1. Lichaamshonger
De lichaamshonger is de ‘echte’ honger. Dat is het biologische signaal vanuit het lichaam dat er de behoefte aan eten is. Je kunt dit bijvoorbeeld herkennen aan een rommelende maag, hoofdpijn, een trillerig gevoel, een misselijk gevoel of een verminderde concentratie. Je hebt nu echt wat eten nodig om dit gevoel weg te nemen.

 

 

 

 

 

 

2. Concentratiehonger
Deze soort honger lijkt eigenlijk een beetje op lichaamshonger. Je merkt dat je je steeds minder goed kunt concentreren of kunt nadenken. Bijvoorbeeld als je je probeert te concentreren op je werk, bij je studie of een andere belangrijke taak. Dat kan komen doordat je hersenen te weinig energie uit voeding krijgen. Je hersenen hebben namelijk zo’n 20% van de energie nodig die jij dagelijks inneemt. Ook voor je brein is eten dus belangrijk!

 

 

 

 

 

 

3. Verveelhonger
Het kan ook zijn dat je juist te weinig geprikkeld word en daarom op zoek gaat naar eten. Het eten zorgt er dan voor dat je een onrustig gevoel van verveling kunt dempen.

 

 

 

 

 

 

4. Gewoontehonger
Soms kun je door de jaren heen hebben aangeleerd dat je op bepaalde momenten moet eten, omdat het een gewoonte is. Bijvoorbeeld bij een bakje chips bij de tv, een wijntje bij het avondeten of een koekje bij de koffie. Dit kan vanuit jezelf een gewoonte zijn ‘het hoort er gewoon bij’, of het kan vanwege de verwachtingen van anderen zijn. Je kunt dan besluiten te eten (of drinken), terwijl je eigenlijk helemaal geen honger hebt.

 

 

 

 

 

 

5. Dorst honger
Dorstsignalen kunnen erg lijken op hongersignalen, omdat ze vanuit dezelfde plek in de hersenen gereguleerd worden. Het kan dus zijn dat je denkt dat je honger hebt, terwijl je eigenlijk te weinig gedronken hebt.

 

 

 

 

 

 

6. Kauwhonger
Naast het vermalen van voedsel, hebben de kiezen en tanden ook een andere functie: namelijk verzadiging. Hoe langer je op een stukje voedsel moet kauwen, hoe beter de verzadiging. Als je veel (zachte) dingen eet die snel weg zijn, blijf je eerder een hongergevoel houden.

 

 

 

 

 

 

7. Luchthonger
Soms kun je ook rommelingen vanuit de maag horen die een andere oorzaak hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je maag wat onrustig is door stress of dat er geluiden komen bij het verwerken van voedsel. Er kunnen luchtbellen ontstaan waardoor je deze geluiden hoort. Ook onrustige darmen kunnen soortgelijke geluiden maken.

 

 

 

 

 

 

8. Afterparty honger
Als je een dag of een paar dagen gefeest hebt, kun je ineens extra veel honger krijgen daarna. Dat kan komen doordat je bij het feestje meer of anders hebt gegeten dan je normaal doet. Plus dat er vaak alcohol en te weinig slaap bij komt kijken. De combinatie van meer eten, alcohol en weinig slapen zorgen ervoor dat je lichaam extra hard moet werken om alles te verwerken en daardoor nog een tijdje ‘aan’ blijft staan (ook nadat je alweer hersteld bent).

 

 

 

 

 

 

9. Hormonale honger
Zowel voor als tijdens de menstruatie, tijdens de overgang en in de pre-menopauze kun je extra veel honger krijgen. Je kunt ook meer trek krijgen naar zoetigheid. Dat heeft allemaal te maken met de wisselende hormoonspiegels, die invloed hebben op de eetlust.

 

 

 

 

 

 

10. (Niet-)beweeghonger
Als je te weinig beweegt, kan het zijn dat je bloedsuikerspiegel uit balans raakt. Je kunt daardoor honger krijgen. Probeer een goede balans te creëren tussen je energie-inname en je energieverbruik zodat je bloedsuikers stabiel blijven en je honger- en verzadigingsgevoel ook stabiliseren.

 

 

 

 

 

 

11. Zintuigenhonger
Bij het zien, ruiken, horen of zelfs al denken aan eten krijg je honger. Deze honger wordt dus opgewekt door externe prikkels. Het is moeilijk om deze prikkels te weerstaan en hoe meer je geprikkeld wordt, hoe groter de eetlust.

 

 

 

 

 

 

12. Emotiehonger
Ook wel bekend als emotie-eten, heeft de emotiehonger altijd een achterliggende emotie. Dit kan een positieve emotie zijn: blijheid, ontlading, een feestje. Maar ook kan het negatief zijn: verdriet, boosheid, eenzaamheid, angst, stress. Afhankelijk van jouw emotie ga jij meer (of minder) eten.

 

 

 

 

 

 

13. Vermoeidheidshonger
Wanneer je slecht hebt geslapen of door andere redenen vermoeid bent, kun je minder goed verstandige keuzes maken. Je kunt door de vermoeidheid minder goed rationeel nadenken. Je wilt snel energie krijgen, dus pak je eerder iets makkelijks. Ook kan de behoefte aan suiker groter zijn bij vermoeidheid.

 

 

 

 

 

 

14. Constante honger
Je kunt ook het gevoel hebben de hele dag door honger te hebben. Vaak komt dat doordat je niet regelmatig genoeg eet of doordat je niet genoeg goede voedingsstoffen binnen krijgt. Je bloedsuikerspiegel kan hierdoor erg gaan schommelen wat een hongergevoel veroorzaakt. Ook kan een eenzijdige voeding ervoor zorgen dat je niet verzadigd raakt. Je lichaam blijft dus constant vragen om eten.

 

 

 

 

 

 

15. Geen honger
Het kan ook nog zijn dat je voor jouw gevoel nooit honger hebt. Of dat je geen prikkels vanuit je lichaam krijgt dat je moet eten. Dat kan bijvoorbeeld zijn ontstaan doordat je jarenlang strenge diëten hebt gedaan, waardoor je natuurlijke honger- en verzadigingsgevoel verstoord is geraakt. Of doordat je het constant druk hebt met andere dingen, waardoor je niet meer luistert naar je lichaam. Het eten wanneer je geen honger- of verzadiging hebt, kan leiden tot te veel of te weinig eten.

 

Bron: Herkenjehonger.nl, Marie-José Torenvliet