..Leeyèn Harteveld.
Rendang & roedjak manis
Zoals ik in mijn blog heb vermeld houd ik erg van Indisch eten. De variatie qua eten is groot binnen deze cultuur. Mijn favoriete recept is Rendang. Dit is een pittig gekruid stoofvlees, wat vaak gegeten wordt met rijst, kouseband of sperziebonen en een Indische groente- vruchten salade (Roedjak Manis). Ik zorg er ook altijd voor dat de helft van mijn bord bestaat uit groenten. Persoonlijk houd ik van pittig eten dus gaat er nog wat extra sambal door, heerlijk!
Recept rendang
- 1x boemboe voor rendang, zelfgemaakte of kant en klaar (let bij de kant en klare op de hoeveelheid zout die het mogelijk kan bevatten).
- 1 kg sucadelappen in blokjes
- 400 ml kokosmelk
- 200 ml water
- 1 laurierblad
- 1 stengel sereh (citroengras)
Lekker met :
- Zilvervlies rijst
- Sperziebonen / kouseband
- Sambal oelek
- Kroepoek
Recept groente-vruchtensalade (roedjak manis)
- 1 komkommer
- 1 mango
- 2 zoet zure appels
- 1 ananas
- 1 paprika
- 1 el citroensap
- 1 tl/ el sambal oelek
- 1 el honing
- 2 el ketjap manis
Bereiding
- Doe de boemboe in een grote braad of stoof pan en bak een minuutje aan. Indien je van wat pittiger houdt kan je hier ook een beetje sambal aan toevoegen.
- Voeg het vlees toe en schep deze er doorheen.
- Voeg vervolgens de kokosmelk en water toe met het blaadje laurier en sereh. Laat de rendang 3 uur stoven met de deksel schuin op de pan. Roer af en toe door.
- Breng het geheel eventueel op smaak met een boullion blokje, maar maak hem niet te zout!
- Snijd de komkommers, wortels en de vruchten. Voeg hier de sambal, citroen en honing aan toe en laat dit een half uurtje in de koelkast staan.
- Bereid de sperziebonen/ kouseband en de zilvervliesrijst, en klaar!
(Recept en foto: leukerecepten.nl)